Menu

Gotowanie dla łamag

Nie lubisz lub nie potrafisz gotować a sytuacja Cię do tego zmusza? Dobrze trafiłeś :)

Prościutki dżem - idealny na pierwszy raz :)

norsevia

Nie miałam jeszcze okazji robienia własnych przetworów, a miałam wielką ochotę. Zwłaszcza na dżem własnej roboty. Od znajomej - znajomej - znajomej (czy jakoś tak ;) ) dostałam przepis na dżem z cukinii. Podaję go dalej, bo jest łatwy. Tylko trochę musiałam pokombinować, bo robiłam go już dwa razy i za pierwszym razem wyszedł za gęsty i za słodki. Dlatego podam przepis z drugiego razu, a w nawiasie jak było w oryginale.

 

Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 0,5- 0,7 kg cukru  (1 kg)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka cytrynowa (2 brzoskwiniowe)
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

Cukinię obrać, wypestkować i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Wrzucić do wielkiego gara i zasypać cukrem. Odstawić na 2 godziny.

Potem gotować od 1,5 do 2 godzin (tu bardzo ostrożnie, bo za pierwszym razem przypaliłam - dlatego jak minie godzina i 20 minut to obserwować).

Dodać galaretki - po prostu wsypać i dodać kwasek. Na gorąco wkładać do słoików i gorące odwracać do góry dnem. I już.

Teoretycznie zajmuje dużo czasu, ale właściwie robi się samo.

Moja rada: Uważać na tę cukinię!

IMG_20160919_095415

© Gotowanie dla łamag
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci